keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Tavoitteita vuodelle 2015

Meillä, tai siis minulla, on paljon tavoitteita vuodelle 2015. Enimmäkseen Oskuun liittyen. Toki Papallekkin on muutamia tavoitteita. Maailma ei siihen kaadu jos kaikki ei mene niinkun haluaisin, sitten vaan jatketaan ensi vuonna!(: Postaus on aika pitkä vaikka koitinkin vähän tiivistää!




Aloitetaan vaikka Oskusta. Tavoitteita Oskulle on paljon! Suurin osa kehitykseen liittyen.
Ensimmäisenä tietenkin toivon, että poni pysyy terveenä, tyytyväisenä ja saisi kuntoa ja lihasta lisää, eikä pääsisi lihomaan vaikka olisi huonot pohjat. Se on se tärkein johon panostan eniten. Tärkeää olisi myös, että Osku pääsisi eroon huonoista tavoistaan. Esimerkiksi etujaloilla kuopimisesta, jota se harrastaa ruuan tullessa (jolloin käännyn ruokien kanssa pois kunnes lopettaa) ja myös harjauksen yhteydessä harrastaa sitä, oma veikkaus on että Osku turhautuu kun joutuu olemaan paikoillaan. Lisäksi olisi hienoa saada pois näykkiminen/pureminen, jota Osku harrastaa kun ei pääse purkamaan energiaa/liikkumaan ja turhautuu(?). Se on koko ajan hampaat irvessä jos menee tarhaan esim. siivoamaan ja työntää ponia pois, että saa siivottua. Tai jos koittaa silittää turvasta niin poni on vaan hampaat irvessä vastassa. Tätä tosiaan tapahtuu vain silloin kun ei pääse liikkumaan, joten se on jotenkin turhautumiseen/yli energisyyteen liittyvää.



Sitten on näitä ratsastukseen/ratsastettavuuteen liittyviä tavoitteita. Ensin nämä kentällä tapahtuvat. Tavoitteena olisi tosiaan saada Osku ratsastaessa ryhdikkäämmäksi ja samalla myös rentoutumaan ratsastaessa kaikissa askellajeissa. Jos sitten lähdetään kaivamaan syvemmältä, niin näitä "pienempiä" tavoitteita löytyy paljon. Aloitetaan vaikka siitä pohkeenväistöstä, se olisi tavoite saada ainakin käynnissä, ehkä myös ravissa yhtä hyväksi ja luontevaksi molempiin suuntiin ja siten, että se toimii pienillä avuilla. Lisäksi käynti itsessään olisi tarkoitus saada vielä rennommaksi. Osku usein jännittyy kun kerää ohjat käteen. Se olettaa, että heti tapahtuu jotain ja pitää olla lihakset jäykkänä.



Ravissa tavoitteena on saada askel pitenemään ja jättää kokonaan pois ne tikitykset mitä Osku yrittää välillä tarjota. Ravissa tavoitteena on myös saada Osku keskittymään mitä pyydetään ja lopettaa sellainen kokeilu josko pääsis karkaamaan alta pois, eli raviin rauhallisuutta mutta hallitusti eteenpäin pyrkivyyttä. Osku tekee usein sitä, että yrittää juosta alta pois ravissa jolloin kaikki on sille helpompaa kun juoksee vaan kaikesta ns. läpi. Lisäksi olisi aika hienoa jos Osku oppisi lisätyn ravin kunnolla, saisi oikeen hienoa isoa ravia välillä!




Laukassa tavoitteita ei ole muita kun saada se hyväksi ja tasapainoiseksi molempiin suuntiin.  Saada laukka pyörimään hyvin alle. Nykyään Osku koittaa vaan mennä mahdollisimman lujaa ja vetää kulmat suoriksi. Lisäksi laukannostoissa on vielä hiomista! Tähän laukka kohtaan sopii hyvin myös esteet. Esteillä tavoite olisi saada Osku oppimaan, että myös lähempää voi hypätä. Eli lisää treeniä ja lihasta ponille jotta läheltä hyppääminen sujuu paremmin. Ja ihan muutenkin olisi mukava päästä hyppäämään enemmän, jotta me molemmat opitaan koko siitä touhusta lisää.


Tällä tavalla kaukaa tykkää poni hypätä..

Maastoilua kohden tavoitteita ei ole muita kuin se, että Oskulla pääsisi menemään maastossa yksin ilman turhia hötkyilyjä ja pelleilyjä mm. ojaan peruuttelua ja pystyyn hyppimistä. Hienoa olisi kyllä myös jos kotiinpäin ei aina olisi niin kiire, mutta niin kauan kun poni ei lähde käsistä vaan kuuntelee ratsastajaa vaikka tikittääkin pikkukäyntiä, on se parempi kuin ryöstäisi ja sitten mentäisiin ja kovaa. Eli lisää treeniä yksin maastoiluun Oskun kanssa, pikku hiljaa hyvä tulee.


Sitten Papan vuoro. Papalle tietenkin samat, että pysyisi terveenä, onnellisena ja ehkä vähän laihtuisi. Papan kanssa ei ole pahempia tavoitteita oikeastaan koska se jo viettää osittain eläkepäiviään. Toki voisin ottaa itseäni niskasta kiinni ja ratsastaa Pappaakin enemmän kentällä, ei mitenkään rankasti, mutta pikku juttuja! Puomitreeniä voisi treenailla Papan kanssa, siinä on yksi iso tavoite, saada Pappa nostelemaan jalkoja! Toki olisi myös ihan kiva jos Papan päätä ei tarttisi kannatella vaan se edes vähän itse kantaisi sitä:D Katsotaan mihin Papan kanssa päädytään.



Itselle tavoitteita on tietenkin oppia paremmaksi ratsastajaksi. Oppia kuuntelemaan hevosta paremmin. Parantaa istuntaa koulu ja esteratsastuksessa, etenkin jalkojen paikkaa, ryhtiä ja nyrkkien kiinni pitämistä. Oppia olemaan rauhassa vaikka Osku temppuileekin, jatkaa sitä mitä olin tekemässä välittämättä ponin hölmöilyistä. Myös hermon pitäisi kestää yhä paremmin, tässäkin on edistytty, mut kun vielä oppisin luottamaan itseeni ja omiin taitoihini niin asiat olisi paljon paremmin.
  Siinä oli nyt aika iso osa tavoitteista joita tuli mieleen ja joita meille asetin. Suurinosa on nimenomaan jonkun jo opitun asian paremmin oppimista. Ei niinkään uusia asioita, toki niitäkin varmasti tulee tässä vuoden aikana!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti